Geneesmiddeltekorten Amsterdam UMC

Geneesmiddeltekorten

Door geneesmiddeltekorten kunnen steeds meer geneesmiddelen (tijdelijk) niet meer geleverd worden vanuit de apotheek. Dit geldt ook voor de ziekenhuisapotheek van het Amsterdam UMC. Er zijn verschillende oorzaken waardoor dergelijke tekorten kunnen ontstaan, namelijk:

  • Het product is uit de handel
  • Er is sprake van een grondstofprobleem
  • Het product voldoet niet aan kwaliteitscontroles
Wat kan de apotheek voor u doen?

Als een geneesmiddel niet leverbaar is, zoekt de apotheek naar een alternatief product. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. Als dit niet mogelijk is, wordt er gezocht naar een alternatief geneesmiddel met bijna dezelfde werking en vergelijkbaar effect. In sommige gevallen is het mogelijk om het geneesmiddel te importeren uit een ander land of zelf te bereiden.

Waar kan ik vinden voor welke geneesmiddelen momenteel sprake is van een tekort?

Wanneer blijkt dat er sprake is van een leveringsprobleem van een bepaald geneesmiddel, wordt er zo snel mogelijk gezocht naar een oplossing en/of alternatief. Voor een overzicht van alle landelijke tekorten op dit moment, kunt u kijken op de website KNMP – Farmanco. Deze website informeert over geneesmiddelen, grondstoffen, vaccins en verpakkingsmaterialen die (tijdelijk) niet beschikbaar zijn.

Hieronder kunt u terecht voor de lokale geneesmiddeltekorten binnen het Amsterdam UMC die relevant* zijn voor de kliniek.

* Met klinisch relevante tekorten worden tekorten bedoeld die een voelbare impact op de praktijk hebben. Bij tekorten met minimale impact is er vaak sprake van een kortdurend tekort van het product (1-2 weken) of een praktisch haalbaar en makkelijk implementeerbaar alternatief. Een dergelijke alternatief is bijvoorbeeld het leveren van een ander merk of een strip zonder barcode.

Contact

Wilt u meer weten over geneesmiddeltekorten binnen het Amsterdam UMC? Neem dan contact op met ziekenhuisapothekers:

Of met een van beide apotheek-inkoopteams:

Huidige leveringsproblemen binnen het Amsterdam UMC
Datum (en revisiedatum)Werkzame stofOmschrijvingVerwachtte leverdatumAlternatief
08-02-2023Albumine 4%Infusievloeistof 40 mg/ml flacon 250 mlWeek 11
(= vanaf 13-03-2023)
Albumine 20% door verdunnen tot 4% (zie Handboek Parenteralia).
22-02-2023Buprenorfine (Temgesic®)Injectievloeistof 0,3 mg/ml ampul 1 mlApril 2023Geen alternatief.
09-02-2023CimetidineTablet 200 mgMei 2023Cimetidine tablet 400 mg; deze tablet bevat een breukstreep en kan worden verdeeld in gelijke doses.
25-01-2023Hyperhydratie (schema 2)Infusievloeistof glucose 2,5% - NaCl 0,45% - KCl 20mmol/l zak 2500 mlJuli 2023Als alternatief worden tijdelijk zakken van 1000 ml geleverd i.p.v. 2500 ml.
07-02-2023Oseltamivir (Tamiflu®)Suspensie 6 mg/ml flacon 65 mlNiet meer leverbaarDe capsules kunnen worden geopend. Voor toediening door de sonde; los op in een spuit (zie Oralia). Als de dosering kleiner is dan 30mg: los de capsule op in een spuit en geef een gedeelte.
Geneesmiddeltekort opgelost
22-02-2023Isosorbidemononitraat (Monocedocard®)Capsule mga 25 mgWeer leverbaar
17-02-2023MagnesiumhydroxideKauwtablet 724 mgWeer leverbaar
Amsterdam UMC beleid

In het kader van het borgen van veilige, doelmatige, patiënt gerichte en effectieve farmaceutische zorg voor de patiënten van het Amsterdam UMC is er het volgende beleid opgesteld:

Totstandkoming

Alle pagina’s op Farmacopedia zijn gebaseerd op Amsterdam UMC richtlijnen en/of nationale erkende richtlijnen en samengesteld door het Klinisch Farmacologisch Consultteam Amsterdam UMC, bestaande uit internisten, ziekenhuisapothekers, basisartsen, apothekers en klinisch farmacologen (i.o.). Het team heeft de inhoud van deze pagina op juistheid gecontroleerd i.s.m. de logistieke afdelingen van de ziekenhuisapotheek.

Pagina gemaakt op: 29-12-2022
Laatste actualiteitscontrole: 27-02-2023

Onjuistheden of onduidelijkheden gevonden op deze pagina? Laat het ons direct weten.